Vakantiewoning kopen op Bonaire? 5 tips

  • 1

1. Ga opzoek naar een makelaar

Kies een makelaar uit waar u een goed en vertrouwd gevoel bij heeft. Laat u adviseren en begeleiden bij u aankoop. Uw makelaar is op de hoogte van alle wet en regelgeving, dit maakt het gemakkelijker de juiste keuzes te maken bij de aankoop van uw droomwoning. 

2. Bepaal het budget en woonwensen

Maak een overzicht van de kosten, niet alleen van de aankoop, maar ook alle bijkomende en toekomstige kosten zoals belastingen, onderhoud, inrichting en energie. Laat u ook vooraf goed informeren wat de maandelijkse kosten ongeveer zouden zijn, het leven op een eiland is een stuk prijziger dan in Nederland. Zorg ook dat u uw wensen duidelijk heeft. Hoeveel slaapkamers en badkamers moet de woning hebben. Recent gebouwd of een typerend ‘Bonairiaanse woning’. Direct aan zee of toch liever in een woonwijk? Vraagje ook af of je de woning wilt verhuren. Dan dien je ook na te denken over de wensen van potentiële huurders.

3. De ligging van uw droomwoning op Bonaire

Niet alleen de buurt waar je wil wonen is belangrijk. Ook de ligging van het huis zelf is iets om goed over na te denken. Wil je veel of weinig schaduw? Veel ‘kunuku’ of terwijl bos is mooi maar kan ook veel muggen met zich meebrengen. Moet het huis zoals ze dat op Bonaire noemen ‘op de wind’ liggen zodat je huis altijd voorzien wordt van een natuurlijke bries. Of maakt dat voor jou niet uit omdat je toch liever de airco aanzet.

4. EERST HUREN?

U besluit om op Bonaire te gaan wonen staat vast, maar een woning kopen vindt u nog een erg grote stap. Wonen (en werken) op het eiland kan zomaar heel anders zijn. Daarom kan het misschien verstandig zijn eerst een tijdje te huren voor dat u een huis koopt.

5. Laat u goed informeren

In Bonaire vallen woningen/appartementen etc. onder bepaalde woongebieden. Laat u vooraf goed informeren in welk woongebied uw woning staat. Hierin staat aangegeven wat wel en niet toegestaan is op gebied van bouwen, bestemming en bijvoorbeeld verhuur. Op Bonaire gaat alles net wat rustiger aan, toon hier begrip voor en ga mee in de flow. Dit geeft u ook meer de rust en tijd om de juiste beslissingen te maken.

 

Compare listings

Vergelijken